top of page
  • Foto van schrijverMichelle Hellebrand

Een live schilderij van jullie bruiloft in Limburg

Door Renée van Studio Neetje


Of je het nu intiem of groots aanpakt, klassiek of eigenzinnig: op jullie bruiloft vieren jullie feest, en verklaren jullie de liefde aan elkaar. Zo'n dag zit vol mooie momenten, die het verdienen om vastgelegd te worden. Dat kan in foto's, video's, maar ook in een schilderij, dat ter plekke kan worden gemaakt.


Als live painter mag ik werken op bijzondere plekken. Dat Limburgs schoon biedt een mooie setting en mag natuurlijk op doek gevangen worden. Ik neem jullie in deze blog langs een aantal bruiloften en trouwlocaties in Limburg die ik ter plekke in een schilderij heb mogen vastleggen.


Detail van schilderij. Zonnige setting, bruidspaar in natuurlijke kleuren, buiten in danspose voor villa

Tijdens de bruiloft geschilderd

Misschien ben je het weleens tegengekomen: een kunstenaar tovert een plekje op de trouwlocatie om tot levend atelier. In enkele uren schildert diegene een impressie van de bruiloft, terwijl het bruidspaar en alle gasten mogen meekijken, het schilderij zien ontstaan. Van eerste vlekken tot een herkenbare compositie en lijkende portretten. Zo is een live wedding painting niet alleen een kunstzinnig aandenken aan de trouwdag, maar biedt het ook inspiratie en entertainment.

Elke collega heeft zo zijn eigen stijl. Die van mij zit tussen impressionistisch en zeer realistisch in. Een romantisch beeld van jullie bruiloft, met jullie herkenbaar erop.


Kasteel Bloemendal in Vaals

Schilderij van bruidspaar met hun zoons tijdens de buitenceremonie. We zien een bankje, bloemstukken, kaarsen, een poort, een fonteintje en op de achtergrond Kasteel Bloemendal

Als iemand die opgegroeid is in Susteren kende ik Vaals vooral van het (doolhof bij het) Drielandenpunt. Het kleine plaatsje ligt in een idyllisch landschap en ligt op het hoogste punt van Nederland qua NAP. Met de heuvels heb je een heerlijk uitzicht in die omgeving.


Ze kozen voor een moment tijdens de ceremonie, met hun twee zoons erbij. Die kwamen in een koffertje de trouwringen brengen, en stonden erbij toen hun ouders die uitwisselden. De weelde aan bloemen die je ziet is verzorgd door Anne's Mooiste. De weddingplanner was Mandy van FBLS Weddings & Events. Het schilderij is 90 bij 70 cm.


Dit bruidspaar trouwde in de tuin, tussen het groen. Je hebt het uitzicht op het kasteel en het bruidspaar kan vanuit achter naar de ceremonie toe lopen, een trapje af, langs de fontein. Een fijn romantisch, klassiek beeld zo. Links op het schilderij zie je een kaarsje op een tafel. Dat stond eigenlijk in het echt net iets verder weg, maar dan zou het uit beeld verdwijnen. Het kaarsje verwees naar een overleden dierbare, dus ik vond het belangrijk om dat erbij te schilderen.


Toen het gezelschap na de borrel binnen ging eten, heb ik mijn werkplekje verplaatst van de beeldentuin naar binnen, in de 'tuinkamer'. Dit bruidspaar had een wat kleiner gezelschap, dan pas je voor het diner in deze gezellige ruimte. Er is ook een groot terras buiten en het restaurant binnen heeft ook veel ruimte. Dit schilderij was aan het eind van de avond klaar, dus heb ik het tijdens het feest overhandigd.


Mariapark in Sittard

Schilderij van bruidspaar, staand. Bruid en bruidegom in elkaars armen. Bruid heeft donker haar, lange witte trouwjurk zonder mouwtjes, draagt boeket. Bruidegom draagt groen-grijs pak, heeft tunnels in zijn oren en een baard. Op de achtergrond een ronde backdrop met bloemen en planten, grote ramen en bakstenen.

In hartje centrum Sittard vind je aan de Oude Markt het Mariapark. Een intiem binnentuintje met daaromheen een historisch gebouw met gewelven, glas in lood en kunstwerken. Hier mocht ik een lief bruidspaar schilderen op een doek van 40 bij 50 cm.


Gezien er wat regen was voorspeld, maar het wel mooi is om buiten te kunnen trouwen, hadden ze een leuke tent geregeld. Zo kon iedereen tijdens de ceremonie droog zitten (al hield niet iedereen het droog). Op een schilderij kan ik een beetje 'photoshoppen met verf' en heb ik de tentrand weggelaten uit het beeld.


In de middag was er een brede selectie aan vlaai (rijstevlaai is de beste vlaai, als je het mij vraagt). Het bruidspaar had eigen catering geregeld en er kwam zelfs tattoo artist Luna ter plekke werken. Over visuele aandenkens van een bruiloft gesproken, haha. Tijdens het feest trad Limburgse zanger Frans Theunisz op.


Delbrock in Maastricht

Foto van schilderij op schildersezel in park. Op het schilderij zien we een bruidspaar in danspose in de tuin met op achtergrond een villa. Naast de schildersezel staat Renée, Nederlandse vrouw van 32 met donkerblond haar, kijkt tevreden naar doek. Draagt een bril en een groene stippeltjesjurk.

Deze locatie heette eerste Villa Kanjel, en is helemaal gerenoveerd. Het is onderdeel van Buitenplaats Vaeshartelt en ligt in een fijn park. Binnen zijn er verschillende zalen en ook buiten zijn er diverse opties, bijv. op een houten platform of lekker in het gras trouwen. En goed om te weten als je veel mensen uitnodigt: het is op loopafstand van station Maastricht Noord, dus zowel goed bereikbaar met het OV als voorzien van een grote hoeveelheid parkeerplaatsen.


Op een heerlijk zonnige dag, tijdens een styled shoot schilderde ik het koppel K&C op een doek van 60 bij 80 cm. Dit schilderij is een goed voorbeeld van hoeveel details ik toe kan voegen na de dag. Ik schilderde laagje voor laagje, op basis van m'n eigen referentiefoto's, aan dit vrij realistische kunstwerk.


Limburgse plekken die ik nog graag zou schilderen als live painter

Er komen in ieder geval deze zomer (2024) nog zeker wat mooie dagen aan in deze provincie. Zo ga ik onder andere schilderen bij een beachclub in Noord-Limburg en een wijnzaak in Maastricht.


Droom je nog mee over een paar pittoreske plaatjes?

Hoe mooi zou een schilderij zijn van een bruidspaar:

  • In een grot (bijvoorbeeld bij de Gemeentegrot Valkenburg of bij La Caverne)

  • In een veld tussen de paarse lavendel in bloei, bijvoorbeeld op de Brunssummerheide

  • In een wijngaard, uitkijkend over het Limburgse heuvellandschap

  • En nog zoveel meer...


Meer lezen over Studio Neetje? Ga naar haar bedrijfspagina in de categorie Entertainment overig en kom in contact!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page