top of page
  • Foto van schrijverMichelle Hellebrand

Shirley is BABS én Ceremoniemeester

Wat is het verschil en hoe combineer je dit?


Een unieke combinatie lees je wanneer je de twee bedrijfsprofielen van Fidelis Weddings bekijkt, namelijk die van trouwambtenaar en ceremoniemeester. Voordat we het over deze combinatierol gaan hebben, wellicht goed om eerst even toe te lichten wat het verschil is.


Trouwambtenaar, BABS of Ceremoniespreker

Ze worden vaak door elkaar gebruikt maar er is een groot verschil. Een trouwambtenaar zou je ook wel een ceremoniespreker kunnen noemen; het is namelijk degene die tijdens jullie ceremonie spreekt. Dit zou iedereen kunnen zijn, maar niet iedereen heeft de bevoegdheid om een wettelijk huwelijk te voltrekken. Dan heb je een officiële trouwambtenaar (oftewel een BABS - Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) voor nodig. Een BABS leidt de trouwceremonie en vraagt jullie aan het eind van de ceremonie het jawoord te geven. Dat kan op het gemeentehuis, maar ook op de trouwlocatie zelf. En is dat even handig, een ceremonie in het Nederlands, Limburgs dialect, Engels, Duits of zelfs kleine delen in een andere taal, bij mij (Shirley van Fidelis Weddings) kan dit!


Trouwambtenaar met bruidspaar in gesprek

Ceremoniemeester

De ceremoniespreker is dan weer niet te verwarren met de ceremoniemeester. Waar de ceremoniespreker dus uitsluitend de huwelijksceremonie leidt (eventueel onder het toeziend oog van een BABS), heeft de ceremoniemeester een hele andere rol. Deze wordt vaak vervuld door iemand die een nauwe band heeft met het bruidspaar en is aanspreekpunt voor gasten in het voortraject en tijdens de bruiloft. Vaak is de ceremoniemeester ook degene die meegaat tijdens de fotoshoot, net als ervoor zorgen dat alle jullie eigen decoratie zoals de enveloppendoos, gastenboek en bedankjes op de juiste plekken op de juiste locaties liggen, begeleidt deze gasten van de ene naar de andere plek en zorgt hij/zij ervoor dat speeches op het juiste moment worden gegeven. Een ontzettend belangrijke taak op de dag dus. Wanneer je als bruidspaar niemand in je kring hebt die je hiervoor kan of wil vragen, wordt de Weddingplanner vaak als Professioneel Ceremoniemeester gevraagd. In het voortraject worden jullie waar nodig ondersteunt en op de dag zelf worden jullie volledig ontzorgd.De gouden combinatie: BABS én Ceremoniemeester

Hoe je deze twee belangrijke rollen dan combineert? Shirley geeft aan dat het grootste voordeel is dat ze het bruidspaar al goed kent door de verschillende gesprekken in het voortraject. In deze gesprekken komt het liefdesverhaal voor de speech tijdens de ceremonie ter sprake maar gaat het automatisch vaak ook over praktische zaken. Op veel locaties is ze bekend en eerder aanwezig om de ceremonie voor te bereiden. Hier nog even iets extra’s klaarzetten of gasten ontvangen, doet ze vaak in een moeite.


Ceremoniemeester staat op een laddertje en hangt lampionnen op tussen de prikverlichting

En zijn er toch extra handjes nodig?

Dan neemt ze een assistent mee of maken we een combinatie tussen de Weddingplanner en een tweede ceremoniemeester & trouwambtenaar. Alles kan en alles mag! De rust van het bruidspaar staat voor ons op nummer één.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page