top of page
  • Foto van schrijverMichelle Hellebrand

Bijzondere huwelijken en momenten

door Willeke Simons


Willeke Simons is zangeres en zoals ze zelf zegt: Zingen is haar lust en haar leven. Ze groeide op in een muzikaal gezin en het heeft haar veel moois gebracht. Toen we haar vroegen naar de voor haar meest memorabele huwelijken waar ze als zangeres aanwezig was, kwamen de verhalen los. Lezen jullie mee? 


Zangeres Limburg Bruiloft


Huwelijk in de Basiliek van Sittard

Als ik een huwelijksceremonie zing, dan regel ik alles zo dat de ceremoniemeester alleen maar hoeft te zorgen dat ik op tijd op de locatie kan zijn om een en ander voor te bereiden en de geluidstechniek op te bouwen. Zo ook bij een huwelijk in de basiliek van Sittard. Ruim een uur voor aanvang van de dienst, we hadden net alle geluidsapparatuur aangesloten; zetten we de piano aan maar die deed helemaal niets meer. Alles gecheckt, maar we kregen hem met geen mogelijkheid meer aan…. 


De tijd tikte en weldra zou het bruidspaar zijn intrede doen in de kerk. We zijn haastig gaan bellen naar pianisten waarvan we wisten dat ze een piano hadden, in de hoop dat ze thuis waren en ons konden voorzien van een vervangend instrument. Na een paar vergeefse telefoontjes, kreeg ik gelukkig een pianist te pakken waar ik vaker mee samengewerkt had, maar die in Maastricht woonde… Hij is toen zo snel mogelijk, mèt ’n piano in zijn auto gesprongen en naar Sittard gereden om ons uit de brand te helpen. Ondertussen heb ik iemand van de familie alvast ingelicht over ons ‘technische probleem’, maar dat hulp onderweg was. Het heeft ons gelukkig niet heel veel extra tijd gekost en we konden uiteindelijk met maar een paar minuten vertraging, maar wel met een behoorlijk hoge hartslag, het intredelied instarten, dit soort momenten zijn behoorlijk stressvol, maar tot nu toe is het altijd goed gekomen, dankzij onze ruime voorbereidingstijd! 


Vrolijke en moeilijke momenten gaan hand in hand 

Als zangeres kom ik op veel verschillende plaatsen en zing ik vaak bij bijzondere momenten in iemands leven. Je bent aanwezig bij veel vrolijke momenten, maar soms ook bij onbeschrijflijk moeilijke. In 2020 werd ik gebeld door een uitvaartondernemer met de vraag of ik zou willen zingen bij het afscheid van een klein kindje, ’n ‘sterrenkind’ met een mooi woord. Ik moest wel even slikken bij die vraag, want ik had dit nog niet eerder gedaan…. Het was ’n heftige ervaring, maar daarnaast heel bijzonder om dit te kunnen doen voor dit jonge gezin. 


Een jaar later kreeg ik ’n berichtje van de ouders: ze hadden trouwplannen en ze wilden heel graag dat ik tijdens de ceremonie kwam zingen. Dat berichtje kwam toen enorm bij me binnen weet ik nog; ik was echt ontroerd door deze vraag. De datum was gepland voor juli 2022, maar e.e.a. was nog afhankelijk van de corona pandemie die toen nog speelde. Gelukkig is het allemaal door kunnen gaan en heb ik op ’n mooie zonnige dag hun favoriete liedjes gezongen bij hun kerkelijk huwelijk. Regelmatig denk ik nog terug aan dit bijzondere en krachtige stel! 


Voorbereiding op de huwelijksdag

Het bereiken van de juiste locatie met een auto vol apparatuur kan soms ook nog voor onverwachte verrassingen zorgen. Ik kwam in Sittard aan de verkeerde kant van de markt terecht met de auto vol spullen en omdat er markt was in Sittard, kwam ik nergens door met de auto. Overal eenrichtingsverkeer. Heb toen lukraak ergens geparkeerd, ondertussen de gitarist gebeld in paniek, want ik moest met alle spullen een heel eind lopen, over de markt, naar de basiliek. Ik dacht dat ik het allemaal niet zou gaan redden, maar gelukkig bleef mijn gitarist heel rustig….. Na een aantal retourtjes van en naar de auto tussen de marktkramen door, konden we het bruidspaar een passend entree in de kerk geven. Zij hadden wel de juiste informatie gehad (dat de eenrichtingsweg tijdens de markt ook in tegengestelde richting mag worden gebruikt tijdens kerkdiensten…) en de ceremonie verliep zoals gepland! Een huwelijksceremonie om nooit te vergeten…. 

Die dag traden 2 heren, uit Duitsland, in het huwelijk bij Kasteel de Keverberg in Kessel. Een heel leuk, gezellig stel dat samen een schattig dochtertje had. Tijdens de huwelijksceremonie zou ze gedoopt worden. De ceremonie zou die dag buiten plaatsvinden, aan de zijkant van het kasteel. Het was bloedheet die dag….., maar gelukkig was ik luchtig gekleed. Ik had een mooi lichtblauw broekpak aan, zonder mouwen en met een blote rug in de vorm van een v. En je raadt het misschien al: na een ceremonie van ongeveer 1,5 uur, in de bloedhete zon, was mijn rug hartstikke verbrand….. De V stond compleet op m’n rug, ik had er nl. niet aan gedacht om die ook even in te smeren….. 


Bijzondere trouwlocaties in Limburg

Inmiddels heb ik op verschillende mooie en bijzondere locaties gezongen; in kasteeltjes, bijzondere kasteeltuinen, prachtige kerken, beachclubs, maar ook in Familiepark Mondoverde, je kunt het zo gek niet bedenken. Of toch wel, want toen afgelopen oktober een bruidspaar mij inlichtte over hun trouwlocatie, deed dat me toch even mijn wenkbrauwen fronsen… Ze gingen trouwen in een café! De stamkroeg n.b. van de aanstaande bruid. Het was echt een kleine kroeg, maar uiteindelijk kon toch iedereen een plekje vinden. De eerste vraag van de trouwambtenaar aan het bruidspaar begon dan ook met de vraag: “Wat willen jullie drinken?” En nog voor het ja-woord kon er getoast worden met een vers getapt pilsje! 

Comments


bottom of page